Ma’rifatullah menurut Shaykh Hamzah Fansuri - Yusri Mohamad Ramli,; Mohd Syukri Yeoh Abdullah, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Awal agama adalah mengenal Allah. Mengenal Allah menjadi paksi dalam pendidikan akidah umat Islam sehingga ia sering dipesan oleh para ulama dalam karya-karya mereka termasuk Hamzah Fansuri. Artikel ini meneliti pandangan Hamzah Fansuri mengenai Ma’rifatullah daripada sudut kewajipannya dan juga asas-asasnya sebagaimana yang dinyatakan di dalam bab keempat dalam karyanya, Sharab al-‘Ashiqin. Berdasarkan analisis kandungan, tulisan ini mendapati bahawa Hamzah Fansuri menyampaikan pesanannya mengenai kewajipan tersebut berasaskan ayat al-Quran dan petikan hadith dan melihat bahawa kewajipan Ma’rifatullah adalah berdasarkan kemampuan manusia masingmasing. Manakala asas terpenting dalam mengenal Allah ialah dengan mengenal siapakah Tuhan dan hubungannya dengan manusia. Hubungan tersebut dapat difahami dengan Sifat-sifat Allah yang utama termasuk Qadim, Khaliq, Baqi, Wujud dan sebagainya.