Manifestasi unsur interdiskursiviti wacana muamalat dalam kerangka sistem ekonomi konvensional - Mohamad Fitri Mohamad Yusoff,; Zaitul Azma Zainon Hamzah,; Pabiyah Hajimaming @ Pabiyah Toklubok,; Nor Azwan Yaakon, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Perbahasan terhadap keperluan umat Islam kembali kepada sistem muamalat amat rancak dilakukan, namun penelitian terhadap wacana muamalat masih belum dilakukan secara kritis bagi mengenal pasti praktis sosial muamalat dan cara wacana muamalat memperteguh praktis sosial tersebut. Justeru makalah ini bertujuan menjelaskan praktis wacana muamalat dengan tumpuan kepada unsur interdiskursiviti dalam kerangka sistem ekonomi konvensional. Dapatan kajian menunjukkan bahawa praktis sosial yang dimanfaatkan dalam wacana muamalat adalah Ihsan. Praktis sosial ini mempengaruhi praktis wacana muamalat khususnya daripada aspek interdiskursiviti. Hal ini terbukti apabila elemen interdiskursiviti menunjukkan wacana deskripsi lebih kerap digunakan berbanding jenis wacana yang lain. Kajian ini juga mendapati bahawa AWK berjaya membongkar pertalian dialektikal antara praktis sosial muamalat (Ihsan) dengan praktis wacana (interdiskursiviti).