Imperialisme linguistik, bahasa Negeri Sembilan dan jati diri: apa, mengapa, bagaimana - Idris Aman,; Norsimah Mat Awal,; Mohammad Fadzeli Jaafar, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Telah diketahui umum bahawa masyarakat Negeri Sembilan dikatakan mengalami pengaruh budaya daripada luar, iaitu adat perpatih dari Minangkabau, Sumatera. Ekoran daripada itu, kini, wujud stereotaip dan salah faham tentang kaitan bahasa Minangkabau dengan bahasa Negeri Sembilan di kalangan masyarakat, seolah-olah berlaku gejala ‘imperialisme linguistik’. Mengambil perspektif know of what, why, and how makalah ini menerangkan konsep imperialisme linguistik, rasional konsep itu diuji terhadap bahasa Negeri Sembilan, dan kaedah ujian dilaksanakan, sebagai salah satu bahagian awal daripada sebuah projek penyelidikan fundamental dalam usaha membuktikan hipotesis bahawa walaupun daripada segi budaya, masyarakat Negeri Sembilan mengamalkan sistem sosial adat perpatih, tetapi daripada segi bahasa, masyarakat bahasa negeri tersebut tidak mengamalkan bahasa Minangkabau. Masyarakat bahasa Melayu Negeri Sembilan mempunyai identiti bahasa sendiri. Ini bermakna, walaupun budaya dan sistem sosial Minangkabau menguasai masyarakat Negeri Sembilan, tetapi tidak pada bahasanya atau dalam kata lain, bahasa Negeri Sembilan bebas imperialisme linguistik bahasa Minangkabau.