Pantun Melayu: ayat majmuk gabungan bahasa Melayu - Ab. Razak Ab. Karim,; Nurul Ain Alizuddin, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Makalah ini berfokus pada ayat majmuk gabungan bahasa Melayu yang digunakan dalam pantun Melayu. Kajian ini berlandaskan teori Transformasi Generatif Standard yang diaplikasikan dalam Tatabahasa Dewan (2010). Dalam menerbitkan ayat majmuk pancangan berlaku proses-proses transformasi seperti pengguguran, peluasan, dan penyusunan semula. Analisis ayat dilakukan berdasarkan struktur dalaman dan permukaan dengan rajah pohon dan keterangan-keterangan yang berkaitan dalam bidang sintaksis. Dapatan analisis memperlihatkan pantun merupakan satu medium yang terbaik dalam menganalisis ayat-ayat bahasa Melayu kerana banyak perkataan digugurkan. Pengguguran perkataan berlaku kerana jumlah perkataan dalam pantun dan bentuk rima akhir terkawal atau dihadkan.