Retorik naratif dalam novel “Orang Kota Bharu” - Nurulain Abdul Razak,; Che Ibrahim Salleh, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian ini merupakan penelitian secara tekstual dan kontekstual terhadap novel Orang Kota Bharu karya Sasterawan Negara S. Othman Kelantan. Tumpuan utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti jenis retorik dan meneliti beberapa elemen retorik yang digunakan. Pengkaji memanfaatkan teori retorik moden oleh Enos dan Brown (1993) untuk menjelaskan makna kata yang halus sifatnya. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pengarang mementingkan retorik jenis naratif untuk menyampaikan pemikiran beliau. Novel ini bertemakan sejarah masyarakat Kota Bharu selepas kemerdekaan negara dengan mengetengahkan beberapa isu politik, ekonomi, keagamaan dan sosial. Berdasarkan analisis elemen retorik, didapati pengarang memanfaatkan bahasa figuratif yang merangkumi elemen metafora, anafora, repeten, epifora, simile, personifikasi, hiperbola, dan hibrida dengan berkesan. Pemanfaatan elemen ini dalam penulisan novel menjadikan bahasa yang digunakan halus dan mendalam. Tahap pemikiran yang tinggi diperlukan untuk memastikan bahawa pembaca memahami maksud sebenar yang ingin disampaikan oleh pengarang.