Keterlestarian kebudayaan - Shaharir Mohamad Zain, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kebudayaan sesebuah tamadun perlu dilestarikan demi kemandirian tamadun tersebut. Tinggal lagi makna kebudayaan itu yang perlu jelas. Untuk itu makna kebudayaan daripada segi etimologi dan penggunaan di Malayonesia sebelum abad ke-18 M ditelusuri dengan tujuan memformulasikan makna kebudayaan yang lebih bertaraf ketamadunan yang lebih tinggi daripada yang biasa difahami di rantau ini kini. Perbandingan makna budaya dengan culture juga dilakukan sebagai bahan tanda aras penilaian itu. Kesimpulannya unsur kebudayaan yang terpenting dan perlu dilestarikan ialah bahasa dan ilmu, khususnya bagi Malayonesia ialah bahasa Melayu dan ilmu Malayonesia. Sejarah turun-naiknya bahasa dan ilmu di Malayonesia ini ditelusuri dengan tujuan mencari indeks-indeks penting keterlestarian kebudayaan Malayonesia, khususnya kebudayaan Melayu Malaysia. Sejarah keruntuhan bahasa dan ilmu dari tamadun-tamadun besar lain juga dipaparkan dengan tujuan menambahkan lagi senarai indeks keterlestarian sesebuah kebudayaan.