Cikgu Muhammad Zain Haji Ayob pengasas Majalah Panduan Guru - Roslan Saadon, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Artikel ini menganalisis peranan Cikgu Muhammad Zain Haji Ayob dalam mengasaskan penerbitan majalah terbitan guru yang pertama iaitu Panduan Guru. Beliau bersama-sama rakan-rakan guru menubuhkan Persatuan Guru Melayu Pulau Pinang pada tahun 1920 dan dalam waktu yang sama menerbitkan Panduan Guru sebagai wadah pemikiran dan kepimpinan guru. Majalah terbitan guru-guru Melayu Pulau Pinang ini menjadi asas kepada kewujudan majalahmajalah terbitan guru yang lain termasuk Majalah Guru yang lebih berimpak dan bersifat kebangsaan. Walaupun jangka hayatnya pendek, Panduan Guru berjaya memainkan peranan membangkitkan kesedaran kebangsaan dan memperkaya maklumat kepada guru-guru dan masyarakat Melayu. Artikel berfokus kepada guru-guru Melayu Pulau Pinang dalam persatuan guru. Tulisan ini penting untuk memaparkan kepada masyarakat akan peranan besar yang dimainkan oleh para guru khususnya Pulau Pinang dalam meningkatkan keintelektualan, kepentingan pendidikan dan usaha memartabatkan bahasa Melayu.