Ikan (Pisces) dalam peribahasa Melayu: analisis semantik inkuisitif - Junaini Kasdan; Nor Hashimah Jalaluddin; Wan Nurasikin Wan Ismail (Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Peribahasa Melayu merupakan satu daripada komponen penting dalam puisi Melayu tradisional yang mencorakkan nilai budi orang Melayu, yang telah sebati dalam kehidupan seharian. Keindahan peribahasa Melayu tidak hanya terpancar melalui susunan kata-kata dan perlambangannya, tetapi lebih jauh daripada itu, peribahasa Melayu adalah paparan tingkah laku, ketinggian ilmu dan falsafah yang terbit daripada akal budi orang Melayu. Satu perkara yang tidak dapat disangkal dalam penciptaan peribahasa Melayu adalah ketinggian tahap regungan orang Melayu terhadap alam sekelilingnya. Oleh itu, kajian ini bertujuan meneroka akal budi dan falsafah orang Melayu yang terkandung dalam peribahasa dengan memberikan tumpuan kepada unsur ikan melalui kacamata semantik inkuisitif. Kajian ini bukan sahaja dapat menghuraikan fenomena yang berlaku dalam peribahasa, malah dapat mencungkil kearifan dan kebijaksanaan orang Melayu pada zaman dahulu yang tinggi daya pemikirannya.