Jangkaan pelajar perakaunan terhadap kurikulum pendidikan perakaunan di institusi pengajian tinggi awam Malaysia - Noor Lela Ahmad,; Khalid Ismail,; Norizan Saad, (Pusat Pembangunan Mahasiswa dan Perhubungan Alumni, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisispandanganpelajar perakaunan tahun akhirterhadap kurikulum pendidikan perakaunan dalam menyediakanmerekadengan ilmu dan kemahiran profesional yang mencukupi untuk menghadapi persekitaran kerjaya dengan jayanya. Kajian kuantitatif ini menggunakan soal selidik untuk mengumpul data daripada 150 orang pelajar perakaunan tahun akhir di tiga buah institusi pengajian tinggi awam. Pemilihan sampel adalah berdasarkan persampelan rawak mudah yang diedarkan di tiga buah fakulti dari universiti yang menawarkan program perakaunan. Dapatan kajian dianalisis menerusi analisis min, peratus, frekuensi dan ujian-t. Penemuan kajian mendapati terdapat kurang integrasi antara kursus-kursus yang ditawarkan dalam kurikulum, perlunya penambahan kursus baru yang lebih menekankan penguasaan kemahiran professional serta perlunya pendekatan pengajaran dan pembelajaran yang digunapakai ditambahbaik yang memberi penekanan kepada pembangunan kemahiran pelajar. Kajian juga menunjukkan bahawa kemahiran intelektual dan kemahiran personal dianggap paling penting kepada graduan sebagai persediaan dalam kerjaya mereka. Oleh itu, penambahbaikan perlu dilakukan terhadap kurikulum pendidikan perakaunan, penguasaan kemahiran profesional perlu ditekankan supaya IPTA dapat melahirkan tenaga kerja yang berkualiti dan cemerlang.