Bantuan kewangan dan pembangunan ekonomi di ASEAN: hipotesis Kuznets - Fidlizan Muhammad,; Azila Abdul Razak,; Mohd Yahya Mohd Hussin, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Artikel ini bertujuan mengkaji sejauh mana bantuan kewangan luar signifikan kepada pembangunan ekonomi. Empat indikator pembangunan sebagai pengukur bantuan kewangan dianalisis iaitu kadar pertumbuhan ekonomi, indeks pendidikan, indeks jangka hayat dan indeks pembangunan manusia menggunakan kaedah data panel. Tempoh masa kajian bermula dari tahun 2000 hingga tahun 2012 melibatkan 7 buah negara ASEAN. Hasil regresi mendapati bahawa bantuan kewangan signifikan membantu negara-negara ASEAN mencapai matlamat pembangunan. Koefisien negatif bagi pembolehubah kuadratik jumlah bantuan membuktikan bahawa hipotesis U-terbalik bantuan-Kuznets (Aid-Kuznets inverted U-hypothesis) berlaku dan bantuan kewangan diterima telah digunakan secara berkesan. Sehubungan itu, dapatan kajian ini memberi implikasi bahawa bantuan kewangan luar adalah penting dalam membantu pembangunan sesebuah negara. Hal ini dicapai melalui perbelanjaan berkesan daripada bantuan kewangan diterima yang dilakukan.