Pengasingan pekerjaan dan perbezaan upah jantina di Malaysia - Noorazeela Zainol Abidin; Rahmah Ismail; Noorasiah Sulaiman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Artikel ini bertujuan untuk menganalisis perbezaan upah jantina di Malaysia berdasarkan data yang dikutip melalui kerja lapangan pada tahun 2012 di lima buah negeri, iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Johor, Kedah dan Terengganu. Sejumlah 1,274 ketua isi rumah telah dipilih bagi analisis artikel ini. Secara lebih spesifik, kajian ini memfokus kepada perbezaan upah jantina mengikut kategori pekerjaan, iaitu pekerja mahir, pekerja separa mahir dan pekerja tidak mahir. Kajian ini melibatkan dua model utama, iaitu model multinomial logit dan model upah. Di samping itu, persamaan pengasingan upah digunakan bagi menentukan peratusan sumbangan pemboleh ubah terhadap perbezaan upah jantina. Dapatan kajian menunjukkan peratus sumbangan pemboleh ubah yang terdapat dalam model upah atau dirujuk sebagai sumbangan faktor yang dapat dijelaskan adalah lebih rendah daripada sumbangan faktor yang tidak dapat dijelaskan yang dirujuk sebagai diskriminasi majikan. Di samping itu, sumbangan bias sampel yang dikaitkan dengan diskriminasi majikan dalam pengambilan pekerja yang bias terhadap wanita juga didapati penting dalam menentukan perbezaan upah jantina. Berdasarkan dapatan kajian ini, kerajaan perlu lebih tegas dalam melaksanakan undang-undang kesamaan upah yang terkandung dalam Akta Buruh negara. Bagi pihak majikan pula, mereka perlu lebih telus dalam mengambil pekerja berdasarkan merit dan bukan berdasarkan jantina.