Polemik masyarakat Muslim di Malaysia dalam memahami peranan Islamic Medicine Pascamodenisme - Khadher Ahmad,; Mohd Farhan Md Ariffin,; Ahmad Za‘im Sabirin Mohd Yusoff, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Bermula akhir tahun 1960, para pemikir Islam mula memperkenalkan konsep Traditional Arabic and Islamic Medicine (TAIM) sebagai alternatif model bio-medical bawaan Barat. Pada awalnya, perkembangan ini dilihat berdaya maju untuk masa hadapan. Namun, sehingga kini Islamic Medicine masih belum tampil sebagai model penjagaan kesihatan secara komprehensif di mana-mana negara dibandingkan model kesihatan Western. Justeru, objektif artikel adalah untuk menilai polemik masyarakat terhadap aspek functional perubatan alternatif berteraskan Islam di Malaysia. Berdasarkan edaran borang soal selidik kepada para pesakit yang mengunjungi pusat rawatan Islam di Malaysia, analisis dilakukan mengguna pakai metode induktif, deskriptif dan kuantitatif berasaskan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS). Rumusan kajian mendapati wujud polemik apabila membicarakan fungsi rawatan alternatif berteraskan Islam. Pada satu sudut, Islamic Medicine lebih berperanan kepada masyarakat Muslim di Malaysia berbanding perubatan alternatif lain. Kepentingannya dalam merawat penyakit juga tidak dapat dinafikan. Pada satu sudut yang lain, peranan Islamic Medicine di Malaysia adalah terbatas didorong dua faktor: (1) masyarakat Muslim hanya memilih cara rawatan alternatif disebabkan tidak berpuas hati dengan kaedah rawatan konvensional (bio-medical Barat) didorong kewujudan pelbagai jenis penyakit yang sukar dikesan dan tidak mampu disembuhkan dengan cara moden; (2) hanya rawatan berkaitan masalah spiritual yang menjadi tumpuan rujukan pada Islamic Medicine. Persepsi sederhana responden turut dapat diperhatikan pada dua perkara: (1) peranan perubatan alternatif Islam dalam rawatan penyakit fizikal tidak diberi penekanan; (2) proses takeover fungsi institusi kesihatan moden dianggap tidak wajar oleh masyarakat. Hasil penelitian ini berguna sebagai langkah awal pemerkasaan peranan perubatan alternatif Islam sesuai dengan keperluan masyarakat Muslim kini.