Sejarah dan evolusi profesion aktuari - Haslifah Mohamad Hasim,; Iqtiyani Ulfa Mohd Azamee, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Penulisan ini membentangkan sejarah dan evolusi profesion aktuari. Di zaman Empayar Rom Purba, gelaran aktuarius diberikan kepada setiausaha Senat Rom yang bertanggungjawab dalam menyusun minit perbincangan dan keputusan yang dibuat di dalam Acta Senatus. Selain daripada tugas aktuarius sebagai setiausaha Senat Rom, jawatan aktuarius juga merujuk kepada pegawai Empayar Rom yang menguruskan rekod harian kerajaan dan mewartakannya di dalam Acta Diurna. Masa berlalu dan peranan aktuarius terus berkembang sehingga ke zaman Empayar Rom Timur dimana aktuarius turut terlibat dalam pengagihan gaji kepada tentera-tentera Rom dan menguruskan peruntukan ketenteraan. Gelaran aktuari yang diambil daripada perkataan aktuarius dihidupkan kembali di sekitar abad ke-18 oleh seorang Ketua Pegawai Eksekutif bagi merujuk kepada jawatan beliau sebagai ahli matematik dalam sebuah syarikat insurans hayat. Seterusnya ilmu aktuari terus berkembang dan diperlukan dalam pelbagai bidang termasuk insurans am, pencen dan keselamatan sosial, pelaburan, dan ekonomi kewangan moden. Penulisan ini juga meneroka sejarah dan perkembangan profesion aktuari di Malaysia, sebelum dan selepas kemerdekaan.