Pembinaan bangsa Malaysia (2): kajian empirikal tahap bangga negara belia - Tuan Pah Rokiah Syed Hussain,; Shamsul Anuar Nasarah, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2016)
Patriotisme yang rendah dalam kalangan belia dewasa ini sering dikaitkan dengan masalah hilang rasa bangga menjadi warganegara Malaysia. Objektif kajian ini adalah menentukan tahap patriotisme belia di Malaysia berdasarkan ukuran kebanggaan mereka dikenali sebagai bangsa Malaysia, kebanggaan sebagai rakyat Malaysia dan kebanggaan memiliki kad pengenalan warganegara Malaysia. Kajian di seluruh Malaysia ini adalah melibatkan enam zon dengan 1500 sampel dalam kalangan belia berumur antara 15 hingga 30. Analisis cross-tabulation dilakukan ke atas data daripada borang kaji selidik yang diambil dalam kalangan responden secara convenience (mudah). Hasil kajian menunjukkan kesemua zon, negeri, agama, keturunan dan peringkat umur adalah dalam keadaan baik atau melebihi daripada 90 peratus bangga sebagai rakyat Malaysia, bangga memiliki kad pengenalan Malaysia serta mahu dikenali sebagai Bangsa Malaysia. Kajian ini mencadangkan agar program berkaitan patriotisme sedia ada perlu diteruskan.