Indeks keIslaman bagi Pulau Pangkor, Malaysia - Rosmadi Fauzi,; Rohana Jani,; Zakaria Mat Arof,; Siti Nadira Ahmad Rozlan Shah, (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Bagi penganut Islam, dalam usaha meningkatkan tahap kualiti hidup penduduk terdapat satu aspek paling utama yang boleh menjadi pemangkin kepada tingginya kualiti hidup atau sebaliknya iaitu kesedaran atau kepatuhan kepada agama Islam kerana makna Islam itu bagi mereka adalah cara hidup yang sempurna. Oleh yang demikian, kajian ini melihat indeks keislaman atau tahap kepatuhan dan kefahaman penduduk terhadap agama Islam. Kajian indeks keislaman ini menggunakan aplikasi GIS. Hasil pemetaan GIS menunjukkan taburan kepatuhan Islam yang berbeza-beza, daripada rendah dan sederhana rendah kepada sederhana dan sederhana tinggi . Dapatan ini bukan sja boleh menyumbang kepada pemahaman yang lebih rapi mengenai keadaan kepatuhan keIslaman di Pulau Pangkor tetapi juga implikasi dasar dari pemahaman tersebut.