Konsep kolaborasi dalam komuniti pembelajaran professional: satu tinjauan dari perspektif Islam - Mohd Faiz Mohd Yaakob,; Muhamad Rozaimi Ramle,; Jamal@Nordin Yunus, (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kolaborasi menjadi elemen penting kepada model Komuniti Pembelajaran Profesional. Komuniti Pembelajaran Profesional dikenalpasti oleh para sarjana masakini sebagai elemen yang mampu mengubah tradisi pendidikan kepada meningkatkan kualiti pengajaran guru dan prestasi pencapaian muird. Menurut Islam, kolaborasi memberikan makna yang begitu mendalam seperti yang telah dinyatakan dengan jelas sekali didalam Al-Quran. Berdasarkan senario tersebut, kajian membincangkan definisi Komuniti Pembelajaran Profesional, konsep kolaborasi dalam Komuniti Pembelajaran Profesional, kolaborasi menurut perspektif Islam, dan amalan Komuniti Pembelajaran Profesional menurut Islam. Kesimpulannya, keseluruhan konsep kolaborasi dalam Islam dapatlah disandarkan kepada penganjuran amalan Ta’awun yang membawa kepada kebaikan dan Taqwa dan pelarangan amalan Ta’awun yang membawa kepada kejahatan dan kemaksiatan.