الآليات الإقليمية لحماية حقوق الإنسان في الاتفاقية الأوروبية و الأمريكية - Medom, Ali Omar Moftan; Mohamed Sabri Haron; Abdul Rahim Ahmed (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian ini menyentuh tentang mekanisme serantau bagi memelihara hak asasi manusia dalam perjanjian Eropah dan Amerika. Permasalahan kajian adalah kerana wujudnya pertikaian positif yang terhasil daripada kedua-dua perjanjian tersebut. Objektif kajian ini adalah untuk menjelaskan mekanisme terpenting yang terdapat di dalam kedua-duanya. Bagi merealisasikan objektif tersebut, metode analisis digunapakai. Tulisan ini diakhiri dengan kesimpulan yang menerangkan dapatan terpenting yang diperoleh, yang antaranya ialah bahawa kelahiran beberapa pertubuhan serantau mempunyai kesan yang amat besar bagi meneguh dan memelihara hak asasi manusia di seluruh dunia, kerana perjanjian Eropah dan Amerika telah dijadikan asas serta dasar bagi hak asasi manusia. Pertubuhan-pertubuhan ini telah mewujudkan mekanisme tertentu bagi menjamin hak asasi dan kebebasan tersebut sebagaimana dinyatakan di dalam kedua-dua perjanjian itu, yang mungkin berbeza daripada sudut ayat yang digunakan, namun semuanya menuju kepada matlamat yang sama iaitu memelihara dan meneguhkan hak asasi manusia.