Fasies dan sekitaran sedimen formasi singa di Langkawi, Malaysia - Mohamad Hanif Kamal Roslan; Che Aziz Ali; Kamal Roslan Mohamed (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Batuan Formasi Singa yang terdiri daripada batu lumpur dominan, berselang lapis dengan batu lodak, batu pasir dan juga sedikit unit konglomerat tertabur secara meluas di kepulauan Langkawi. Formasi Singa boleh dibahagikan kepada sepuluh fasies sedimen dan empat sekutuan fasies. Keputusan kajian menunjukkan Formasi Singa telah terendap di lautan cetek, iaitu di sub-sekitaran luar pesisir, transisi, muka pesisir serta dalam alur. Lautan cetek Lembangan Singa dipengaruhi oleh iklim sejuk kerana terdapat sedimen asalan glasier, iaitu fasies batu lumpur berpebel. Kertas kerja ini akan menjelas dan membincangkan segala aspek sedimentologi formasi batuan ini.