Matlamat kecerdasan rohaniah menurut perspektif Islam - Elmi Baharuddin,; Zainab Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Islam amat mementingkan kecerdasan yang seimbang dan komprehensif. Makalah ini adalah sebahagian dari penyelidikan yang dijalankan di Rumah Kebajikan Orang Tua yang berkaitan dengan kecerdasan rohaniah dalam Islam. Kajian ini menghuraikan matlamat kecerdasan rohaniah menurut perspektif Islam. Metodologi kajian ialah analisis kandungan dengan menggunakan pendekatan kualitatif. Kajian ini menekankan pembentukan teori secara induktif. Tinjauan literatur terhadap data kajian saintifik, jurnal, artikel, dokumen yang berkaitan dengan matlamat kecerdasan rohaniah dalam Islam yang dianalisis menggunakan bantuan Nvivo 8. Hasil kajian mendapati empat matlamat kecerdasan rohaniah iaitu taat kepada Allah, mengembalikan fitrah, menguatkan diri, menghargai masa dan rasa tanggungjawab. Matlamat kecerdasan rohaniah ini mampu melahirkan manusia yang seimbang antara rohaniah dan jasmaniah.