Aplikasi analisis modifikasi kepentingan-prestasi amalan penyeliaan pengajaran ketua panitia seperti sedia ada dan yang diperlukan oleh guru - Hamidah Yusof,; Jamal @ Nordin Yunus,; Sharifah Hasima Syed Daud, (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Cabaran dalam abad ke-21 telah mendesak penambahbaikan sentiasa dilakukan bagi memperbaiki kualiti pendidikan. Pelbagai cara telah dilaksanakan bagi menyahut cabaran ini termasuklah memperkasakan jati diri guru dan mengasah kemahiran serta kebolehan guru melalui penyeliaan pengajaran.Bagi menilai ciri-ciri kualiti amalan penyeliaan pengajaran oleh ketua panitia, analisis kepentingan-prestasi (Importance Performance Analysis, IPA) yang telah dimodifikasi digunakan terhadap amalan penyeliaan sedia ada dan yang diperlukan.Dapatan kajian menunjukkan amalan penyeliaan sedia ada mahupun yang diperlukan mempunyai nilai min yang tinggi. Hasil dapatan juga menunjukkan tidak terdapat atribut yang berada dalam kuadran 4. Hanya satu atribut berada di kuadran 1.4 atribut berada di kuadran 2 dan selebihnya iaitu sebanyak 6 atribut berada di kuadran 2 iaitu keutamaan rendah.Oleh yang demikian, adalah penting agar pihak berkepentingan dapat menitik beratkan dapatan kajian bagi meningkatkan amalan penyeliaan pengajaran.