Mengarusperdana gender di Malaysia: satu tinjauan konseptual - Nur Syakiran Akmal Ismail, (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Science and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Gender Mainstreaming atau mengarusperdana gender telah diperkenalkan pada peringkat antarabangsa pada tahun 1995 semasa Persidangan Wanita keempat di Beijing, China. Bagaimanapun, pengoperasian tersebut telah didefinisikan secara berbeza-beza oleh para pengkaji. Permasalahan utama yang dikenalpasti ialah pendefinisian sebenar Gender Mainstreaming yang dikatakan gagal kerana kekeliruan konseptual ekoran kurangnya kepakaran dalam bidang ini. Memandangkan Gender Mainstreaming masih baru dalam konteks dasar di Malaysia, maka kajian ini menjurus kepada membincangkan definisi-definisi yang dikemukan oleh pengkaji-pengkaji terdahulu yang terdiri dari dalam dan luar Malaysia, dan kepada mencadangkan definisi yang boleh menjelaskan tentang gender mainstreaming. Berdasarkan kepada keseluruhan kajian, penyelidik merumuskan bahawa kajian-kajian lalu boleh dibahagikan kepada tiga perspektif utama dalam menilai konsep gender mainstreaming.Tiga perspektif tersebut juga boleh dinilai sebagai kefahaman dan definisi konsep Gender Mainstreaming bagi setiap kajian mereka.Oleh itu, definisi konsep Gender Mainstreaming boleh merujuk kepada tiga perspektif iaitu (i) proses; (ii) strategi dan; (iii) pendekatan. Pengkaji-pengkaji dahulu telah memberi hujah bagi setiap perspektif yang dinilai berdasarkan kajian dan kefahaman masing-masing. Setiap perspektif sebenarnya boleh berlaku secara serentak dan juga berasingan. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian yang dipaparkan telah menilai gender mainstreaming sebagai proses kerana ia berlaku sebelum konsep ini dipekenalkan lagi, dimana pengkaji-pengkaji memaparkan tentang perjalanan gender mainstreaming bagi setiap negara atau organisasi yang dikaji.