Faktor-faktor yang mempengaruhi penulisan karangan Bahasa Melayu pelajar sekolah menengah - Nurul Aisyah Abdullah,; Zamri Mahamod,; Nor Azwa Hanum Nor Shaid, (Fakulti Pendidikan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk melihat pengaruh faktor-faktor yang mempengaruhi penulisan karangan bahasa Melayu pelajar sekolah menengah di sekitar daerah Manjung, Perak. Kajian ini adalah berbentuk tinjauan dan menggunakan satu set soal selidik sebagai alat instrumen kajian. Kajian ini menggunakan analisis deskriptif untuk melihat tahap nilai min kajian dan analisis inferensi menggunakan ujian-t untuk mencari perbezaan. Seramai 400 orang pelajar tingkatan 4 di sekolah bandar dan sekolah luar bandar di sekitar daerah Manjung mengambil bahagian sebagai responden. Data dianalisis menggunakan SPSS (Statistical Package for Social Science) versi 18.0. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor utama yang mempengaruhi penulisan karangan pelajar secara keseluruhan adalah berada pada tahap sederhana (faktor pengajaran dan pembelajaran = min 2.62, faktor individu = min 2.34 dan faktor persekitaran = min 3.00. Dari segi perbezaan jantina, didapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan faktor yang mempengaruhi penulisan karangan Bahasa Melayu antara murid. Sebaliknya dari segi lokasi sekolah, terdapat perbezaan yang signifikan faktor yang mempengaruhi penulisan karangan Bahasa Melayu pelajar tingkatan 4 ini. Implikasi kajian ini ialah faktor pengajaran dan pembelajaran, individu, persekitaran dan jantina tidak mempengaruhi penulisan karangan Bahasa Melayu pelajar sekolah menengah.