Kefungsian keluarga dan pengherotan kognitif dalam kalangan belia di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Malaysia - Siti Hajar Mohamad Yusoff; Yahya Don (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Selaras dengan hasrat Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk membangunkan belia yang bersatu padu, berdisplin, dan berakhlak tinggi, beberapa usaha telah diambil oleh pihak Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) untuk membantu melahirkan belia mahir yang berakhlak dan berwawasan. Kajian ini memfokuskan terhadap faktor psikologi dan tahap kesihatan mental dalam usaha membentuk belia yang produktif. Justeru, kajian ini berusaha untuk mengenalpasti tahap kefungsian keluarga dan penyimpangan kognitif dalam kalangan pelajar IKBN di Malaysia. Sebanyak 1200 orang pelajar telah terlibat dalam kajian ini. Instrumen Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scales III (FACES III) digunakan untuk mengukur kefungsian keluarga, dan Cognitive Distortion Scale (CDS) pula bagi mengukur penyimpangan kognitif. Keputusan kajian mendapati tahap kefungsian keluarga responden adalah sederhana, manakala tahap penyimpangan kognitif responden pula adalah rendah. Dapatan juga menunjukkan bahawa aspek kefungsian keluarga yang baik dapat mencegah masalah penyimpangan kognitif belia. Implikasi kajian ini dapat menyumbang terhadap usaha pembangunan belia oleh pihak IKBN dan pihak KBS di Malaysia.