Cabaran pembinaan komuniti ASEAN: analisis persepsi awam di tiga negara ASEAN - Guido Benny; Ravichandran Moorthy (School of History, Politics and Strategic Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Proses pembentukan Komuniti ASEAN telah dikritik oleh para sarjana sebagai terlalu elitis dan kurang inisiatif yang serius daripada pihak penggubal dasar untuk memperolehi pandangan orang ramai berkenaan pembentukan komuniti serantau ini. Artikel ini membincangkan bagaimana pandangan masyarakat awam di Indonesia, Malaysia dan Singapura terhadap sembilan cabaran baik di dalam mahupun antara negara ASEAN yang mungkin dihadapi oleh inisiatif ini. Antara cabaran yang dibincangkan meliputi ketidaksamaan tahap pendidikan; kekurangan daya saing ekonomi; pergantungan terhadap negara maju; Ketidaksamaan sosioekonomi; perbezaan sistem undang-undang dan politik; had penguasaan dan penciptaan teknologi; kemiskinan di rantau; konflik dalaman dan keganasan; dan keragaman etnik dan agama di rantau.