Kajian awal hubungan taraf pendidikan dengan pengetahuan tentang zakat perniagaan atas talian - Muhammad Ridhwan Ab. Azizi; Mohd Asyraf Yusof; Mohd Nazri Mohd Noor; Mohamad Haji Alias (2022)
Sistem zakat atas talian adalah kaedah membayar zakat menerusi aplikasi perbankan atas talian. Zakat atas talian merupakan platform transaksi kewangan atas talian yang menghubungkan bank dalam pembayaran zakat dengan organisasi zakat. Platform ini juga merupakan sistem atas talian untuk aplikasi zakat yang dapat meningkatkan kecekapan pengumpulan dan pengagihan zakat. Zakat atas talian juga dirancang untuk dapat menarik lebih ramai umat Islam untuk membayar zakat. Objektif artikel ini adalah untuk menerangkan dapatan awal kajian berkenaan taraf pendidikan dan hubung kaitnya dengan pengetahuan tentang zakat perniagaan atas talian. Metod kajian yang digunakan sepanjang kajian ini adalah kaedah kuantitatif melalui soal selidik kepada responden terpilih. Dapatan awal kajian ini menunjukkan bahawa taraf pendidikan mempunyai hubungan positif dengan pengetahuan tentang zakat. (Abstract by authors)