Pemilihan sistem pelupusan sisa pepejal perbandaran menggunakan model dwikabur konflik (Selecting municipal solid waste disposal system using a conflicting bifuzzy model) - Tarmudi, Zamali; Abdullah, Mohd Lazim; Md. Tap, Abu Osman (Penerbit UKM, 2009)
Kajian ini memfokuskan penggunaan model kabur baru untuk pemilihan sistem pelupusan sisa pepejal perbandaran (SPP) yang dewasa ini dilihat semakin menghambat terutamanya negeri-negeri di bahagian tengah Semenanjung Malaysia. Rekod menunjukkan negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (WPKL) mencatatkan penghasilan SPP tertinggi melebihi 2.32 juta tan setahun pada tahun 2005. Lazimnya, proses untuk menentukan sistem pelupusan yang sesuai melibatkan pengenalpastian matlamat dan kriteria berdasarkan pilihan yang ada. Ia juga bersifat pertimbangan multi-kriteria yang melibatkan banyak pihak berkepentingan dalam membuat keputusan. Berdasarkan permasalahan tersebut, model multi-kriteria dwikabur konflik diusulkan menggunakan konsep penegasan linguistik (i.i., dilasi dan konsentrasi) dalam proses hierarki analitik (AHP). Model ini diubahsuai menggunakan teori set baru yang diberi nama ‘set dwikabur konflik’. Kajian kes di negeri Selangor dan WPKL dimanfaatkan sepenuhnya untuk menunjukkan kesesuaian model yang diusulkan. Berdasarkan pengiraan yang ditunjukkan, model yang diusulkan dapat menilai kesemua kriteria secara lebih menyeluruh disebabkan sifat ‘timbal balas’ yang dimilikinya. Di samping itu, ia mampu menangani masalah yang bersifat berketaktentuan secara berkesan disebabkan pembuat keputusan boleh menilai secara linguistik sepenuhnya sekaligus memudahkan mereka membuat keputusan dengan lebih cekap dan berkesan.