Hutang pendidikan wajib dibayar segera - Awang, Abdul Bari (Berita Harian Sdn. Bhd., 2009)
Dalam Islam hutang dianggap satu perkara yang amat besar dalam kehidupan seharian seorang Muslim kerana ia boleh mengganggu perjalanan roh seseorang. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud 'Roh seseorang Mukmin itu tergantung dengan sebab hutangnya sehinggalah hutangnya itu diselesaikan'. Dalam kitab Tuhfah Al Ahwazi ada menyebut Imam al Syayuti menghuraikan makna roh tergantung dengan mak sud roh itu terhalang dalam perjalanarmya menuju ke makam mulia manakala al Iraqi pula berpendapat bahawa urusan roh itu samaada dalam kategori roh yang beroleh kejayaan kesenangan atau kebinasaan kesengsaraan dibekukan sehinggalah hutangnya diselesaikan.