Masyarakat beragama masih perlukan pemimpin berakhlak - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Malaysia dihuni oleh masyarakat pelbagai agama yang amat prihatin terhadap etika dan ajaran agama. Kesemua pemimpin agama sama ada Islam atau bukan Islam melihat perbuatan berzina adalah mengaibkan dan bertentangan dengan nilai dan pengajaran agama mereka. Masyarakat Barat yang sekular pun amat prihatin terhadap tingkah laku pemimpin mereka. Jika seorang pemimpin Barat melakukan perbuatan seks secara haram, kedudukan mereka dicabar dan dikecam oleh masyarakat walaupun seks di luar nikah meupakan tradisi kehidupan masyarakat sekular.