Osmanli Milletler Topluluğu: hayal degil ideal (Ottoman Commonwealth) - Kayadibi, Saim (Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı yayinidir, 2005)
Toplumlar varlık şuurlarını köklerinin derinlikleri mesabesinde yeniden yeşertebilmektedirler. Yeter ki köklerinin anlam ve değeri kaybedilmesin. Ortak değerlerin korunabilmesi için aidiyet mefhumunun yaşatılabilmesi gerekir ve bu millet bilincini uyandıracak unsur, birlikteliğin vereceği güven duygusunu yeşertir.