Ideologi komunis hapus fitrah manusia - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Sistem komunis yang diamalkan oleh negara-negara komunis sama ada di Eropah atau Asia jelas menunjukkan sistem tersebut gagal dan semakin hari kian hilang pengaruhnya. Umat Islam diharamkan daripada menganuti ideologi komunis kerana ia bertentangan dengan akidah, syariah dan akhlak Islam. Umat Islam yang menganuti ideologi komunis dianggap sebagai orang yang menghancurkan agama Islam. Semua negara Islam yang diperintah oleh sistem komunis adalah mundur dan berada dalam sistem pemerintahan diktator.