Pemikiran Za'ba dan masyarakat Melayu abad 21 - Hashim, Khairusy Syakirin Has-Yun (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Seorang daripada pemikir Melayu pada kurun lalu yang sehingga akhir hayatnya memikir dan membicarakan bagaimana untuk memajukan bangsa Melayu ialah Allahyarham Za'ba. Pemikiran Za'ba boleh disoroti menerusi buku Adnan Haji Nawang yang bertajuk Za'ba Patriot dan Pendeta Melayu. Buku ini diterbitkan oleh Yayasan Penataran Ilmu pada 1994. Antara idea yang sering Zaba bicarakan di dalam setiap tulisan beliau dari tahun 1916 hingga 1923 ialah menyentuh empat aspek masalah orang Melayu pada zaman itu. Masalah berkenaan berkisar pada isu iaitu pendidikan agama ekonomi dan politik.