Qazaf dalam undang-undang jenayah Syariah di Malaysia: suatu analisis semasa = Qazaf (false accusation) in Malaysian Syariah criminal law: a current analysis - Abd. Hamid, Mohamed Hadi; Ismail, Ibrahim (Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), 2018)
Perlembagaan Persekutuan meletakkan kesalahan jenayah qazaf di bawah bidang kuasa undang-undang jenayah syariah yang dikuatkuasakan oleh negeri-negeri. Walau bagaimanapun, berdasarkan penyelidikan kepustakaan terhadap undangundang jenayah syariah di setiap negeri, didapati wujudnya ketidakseragaman yang ketara tentang definisi dan pelaksanaan undang-undang tersebut yang dibuktikan menerusi beberapa kes yang diputuskan oleh mahkamah syariah. Ekoran itu, dikhuatiri wujud unsur ketidakadilan yang menyebabkan syariat Islam dipandang serong. Artikel ini mencadangkan beberapa langkah untuk memperkasakan pelaksanaan undang-undang jenayah qazaf supaya peruntukan jenayah qazaf benar-benar bermakna, difahami oleh masyarakat dan bukan hanya sekadar mengisi kekosongan peruntukan undang-undang sedia ada. ******************************************************** Qazaf (or false accusation) is one of the crime under the hudud category, which the punishments are fixed in Islamic law, either through al-Quran or as-sunnah. In the context of its implementation in Malaysia, generally the Federal Constitution places qazaf offence under the criminal jurisidiction of syariah law enforced by the states. Nevertheless, based on the library research on the syariah criminal law in every states, it has been discovered that there is an apparent inconsistency in terms of the implementation surrounding qazaf offences. In fact, the states have different interpretation on the very definition of qazaf. Pursuant to this inconsistency, there is an alarming concern that the syariah law may be placed in a bad light. This finding is further supported by decided cases from the syariah court. This article further proposes several recommendations to strengthen the implementation in relation to the enforcement against qazaf offence. This is to ensure the legal provisions provided are meaningful, appreciable by the society and do not merely serve as a tool to fill in the imminent lacuna.