Segerakan guna dinar emas - Mydin Meera, Ahamed Kameel (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2009)
Sektor perbankan dipertanggungjawabkan di atas krisis kewangan kerana banyak mencipta wang tanpa had yang tidak disandarkan kepada apa-apa pada kadar yang jauh lebih tinggi daripada kemampuan sebenar perkembangan ekonomi sesebuah negara sehingga menyebabkan bubbles. Wang dan sistem kewangan amat berkaitan dengan penghasilan kekayaan. Dalam hal ini institusi kewangan memainkan peranan penting memobilisasi simpanan sedia ada dan menyalurkan kepada para pelabur agar dapat digunakan untuk penghasilan kekayaan. Sebab itu peranan institusi kewangan ini tidak boleh dipandang remeh