Landscape master plan for Baling: Technical report for environmental sector - Asmawi, M. Zainora (Jabatan Landskap Negara, 2011)
Isu alam sekitar dan sumber semulajadi perlu terus diintegrasi di dalam perancangan dan pembangunan landskap di Daerah Baling bagi memastikan kesemua pembangunan yang dilaksanakan adalah seimbang dan berkekalan. Langkah-langkah bersesuaian akan diambil bagi mengenal pasti pendekatan pengurusan berhemah, kos efektif dan bersesuaian yang boleh menghasilkan pelbagai faedah bagi memastikan pembangunan yang mampan dan berdaya tahan. Pengurusan sumber semulajadi akan dipertingkat dengan memperkukuhkan perancangan guna tanah, memperluaskan pengurusan perhutanan mampan dan menangani isu Kawasan Sensitif Alam Sekitar (KSAS).