Realisme dan keseimbangan kuasa: kajian terhadap negara terpilih. - Suhaimi, Mohamad Suhaizi (Penerbit MSS, 2020)
Kajian mengenai Perhubungan Antarabangsa (International Relation) merupakan suatu proses pembelajaran secara sistematik dalam memahami hubungan antara negara-negara yang berdaulat di dunia. Hubungan di antara dua atau lebih negara akan membentuk sebuah aturan yang digelar sistem antarabangsa. Sistem antarabangsa terdiri daripada aktor dari unit yang terkecil iaitu individu sehinggalah kepada unit yang lebih besar seperti masyarakat, negara dan aktor bukan negara. Sistem antarabangsa yang wujud pada hari ini adalah bersifat anarki, iaitu ketiadaan sebuah autoriti pusat yang lebih berkuasa dan mampu mengawal tindakan negara-negara berdaulat. Sistem antarabangsa juga bersifat kompleks.