Perintah Kawalan Pergerakan COVID-19: Peristiwa dalam Media - Suhaimi, Mohamad Suhaizi (Penerbit MSS, 2020)
Semasa tempoh PKP berlangsung disebabkan virus pandemik COVID-19, Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang hebat dalam menangani kemelut wabak tersebut. Hal ini dibuktikan apabila Malaysia berjaya mencatatkan kadar purata sembuh tertinggi di dunia dengan 32.7% pesakit sembuh, diikuti Singapura 24.4% dan Hong Kong 22.54% berbanding kadar purata dunia iaitu sebanyak 21.01%. Laporan dari Facebook Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) yang bertarikh 12 April 2020 tersebut telah membuktikan bahawa pasukan perubatan dan sistem perkhidmatan Malaysia berada dalam keadaan antara yang terbaik di dunia. Selain itu, pada 17 April 2020, my Metro melaporkan sebanyak 201 bilangan kes pulih dan dibenarkan keluar wad dan hal tersebut menunjukkan hampir tiga kali ganda melebihi kes baharu pada hari tersebut iaitu sebanyak 69 kes.