Petunjuk arkeologi menurut Al-Qur'an - Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (2020)
Al-Quran adalah kitab petunjuk yang membimbing manusia ke jalan kebenaran. Petunjuk ini datang dalam berbagai bentuk seperti petunjuk sejarah dan Arkeologi, sehingga para ilmuwan Islam menganggarkan sekitar satu pertiga isi al-Quran menyentuh topik sejarah umat lampau. Topik sejarah dan Arkeologi yang dibawa alQuran pula memiliki nilai pengajaran yang berguna untuk umat Islam sepanjang zaman. Walaupun begitu, kajian berkaitan ilmu Arkeologi mengundang perbincangan hangat dalam kalangan para ulama’ kerana sesetengah bahan penemuan Arkeologi kelihatan bercanggah dengan beberapa prinsip asas Islam itu sendiri terutama sekali dalam aspek akidah. Oleh itu, kajian lanjut berkaitan topik ini perlu dipergiat agar ilmu Arkeologi yang sangat besar sumbangannya kepada ketamadunan manusia dapat diharmonikan dengan kehendak Islam.