Kenali gejala darah beku - Abdul Hadi, Azwanis (2020)
Gejala darah beku atau deep venous thrombosis (DVT) adalah segumpalan darah yang terbentuk di dalam sistem saluran darah vena yang membawa darah kembali ke jantung. Darah beku atau DVT ini sering berlaku di dalam sistem saluran darah yang dalam dan jauh dari badan seperti peha atau kaki. Ini kerana darah di kawasan tersebut secara azali mempunyai aliran yang lebih lambat dari tempat lain kerana kedudukan yang jauh dari jantung, dan tarikan graviti yang kuat memerlukan bantuan injap2 didalam kaki untuk menolak darah ke atas.