Peranan proses pelipatan protein terhadap penyakit prion - Tengku Abdul Hamid, Tengku Haziyamin (Majalah Sains.Com, 2020)
Protein adalah salah satu bio-makromolekul penting yang mempunyai pelbagai fungsi dalam tubuh. Proses-proses metabolisma dikendalikan oleh enzim-enzim dan semua enzim ini adalah diperbuat daripada protein. Struktur tiga dimensi (3D) protein amat penting dalam ia menjalankan kerja serta fungsinya dan struktur ini diolah dalam empat tahap hierarki (Rajah 1). Stuktur tiga dimensi ini adalah unik dan ia sering dirujuk sebagai struktur asli (natif). Contohnya, stuktur asli amilase, enzim pencerna polisakarida tidak sama dengan struktur asli enzim pencerna lemak lipase. Selain daripada enzim, protein juga berfungsi dalam rangka yang menyokong struktur sel seperti rangka sito dan protein juga membentuk bahan gentian otot. Protein dibina berpandukan maklumat genetik yang disimpan dalam jujukan DNA, dalam proses yang dikenali sebagai translasi menggunakan templat mRNA pada kompleks ribosom. Seperti juga DNA dengan jujukan bes nukelotida, protein mempunyai maklumat dalam jujukan asid-asid amino. Walaubagaimanaun, selain daripada meyimpan maklumat dalam jujukan amino asid, protein itu sendiri menjalankan tugas atau fungsi tertentu berpandukan struktur 3D.