Di mana Hang Tuah jumpa Adi Putra? - Sheikh Abdullah, Sheikh Abdull Rashid; Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (Pintu Pictures Studios, 2020)
Sejarah awal Tanah Melayu telah membuktikan bahawa bangsa melayu adalah bangsa yang wujud semenjak dari Nabi Ibrahim a.s lagi. Hasil perkahwinan baginda dengan Keturah yang berasal dari Campa telah dikurniakan enam orang putera. Kenyataan ini banyak diceritakan oleh Bible dan kitab2 tua Yahudi.