Cinta dari perspektif Islam: satu kupasan - Abd. Rahman, Akmal Khuzairy (Persatuan Ulama' Malaysia, 2018)
Persoalan cinta dalam wacana keugamaan adalah satu tema yang tidak diberikan perhatian yang sepatutnya jika dibandingkan dengan persoalan yang sering di utarakan berkisar isu-isu politik, ekonomi dan kemasyarakatan yang lain yang sering diperbincangkan masyarakat ketika ini. Barangkali dalam keriuhan isu dan polemik semasa, persoalan ini wajar diberikan tumpuan yang sepatutnya kerana padanya terdapat pelbagai potensi untuk menyelesaikan banyak masalah yang dihadapai masyarakat dan umat yang jika tidak ditangani akan bercambah menjadi perbalahan, persengketaan dan akhirnya membawa kepada perpecahan. Mungkin juga kerana tidak pernah dikupaskan persoalan cinta ini, umat hilang adab dan kesantunan yang sepatutnya mencirikan perhubungan sesama manusia. Berlatarkan andaian ini, perbincangan tentang cinta perlu dikembalikan agar tidak dilihat hanya sebagai ghairah muda mudi yang sementara yang bakal pudar di persada masa terbenam dalam kekalutan menegak rumah tangga yang akhirnya lebih menyerlahkan duka dari bahagia.