تحقيق مفهوم "الفتنة" في سياق الثورات العربية: سوريا أنموذجًا = Understanding the concept of “Fitna” in the Arab revolutions: Syria as a model = Memahami konsep “Fitnah”dalam konteks revolusi Arab: kajian kes Syria - Bakour Mohamad, Bachar (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2020)
يسعى هذا البحثُ إلى دراسة معرفية تأصيلية لمصطلح "الفتنة" الذي غدا من أكثر الكلمات دورانًا على الألسنة منذ بداية الثورات العربية سنة 2011، وقد تلبّسه الغموضُ بسبب تداخل دلالاته اللغوية والشرعية، ومن ثم؛ تأتي أهمية البحث في إزالة هذا الغموض وتحرير المقصود بالفتنة في الثورات، ويتخذ البحثُ من الثّورة السورية أنموذجًا للدراسة؛ نظرًا إلى خصوصية الحالة السورية من جهتين؛ إحداهما استدامة الحرب واتساع دائرتها وتعقيد وضعها بسبب موقع سوريا المهم والحسّاس جغرافيًّا وسياسيًّا، مما يشكّل تحدّيًا في محاولة فهم الفتنة، ولا سيما أن الفتن والبلايا التي نزلت بالشعب السوري كثيرة متنوعة، ومن جهة أُخرى؛ أن رؤيةَ الدكتور محمد سعيد رمضان البوطي عن الفتنة في الشأن السوري (سببها، نتائجها، وكيفية التخلص منها) جديرةٌ بالمناقشة والتحليل، وفي معالجتي إشكالية هذا البحث اتبعتُ المنهج الإحصائي، ومنهج تحليل النصوص، والمنهج المقارن، ومما توصَّلتُ إليه أن لمصطلح "الفتنة" في سياق الثورات معنيين؛ رئيس هو القتال والحرب، وثانوي هو التباس الأمور واختلاطها، وأن استبداد السلطة السياسية هو المسؤول المباشر عن الثوران المفضي إلى الفتنة. ***************************************************************************** The study seeks to study a thorough knowledge of the term "fitna", which has become one of the most pronounced words since the beginning of the Arab revolutions in 2011, and has become ambiguous due to the overlapping of linguistic and legal connotations, hence; the importance of the research comes to remove this ambiguity and liberate what is meant by fitnain revolutions. The research takes the Syrian revolution as a model to study; considering the specificity of the Syrian case on two sides, one of them is the sustainability of the war, the breadth of its circle and the complexity of its status due to Syria's geographically and politically significant location, which represents a challenge in trying to understand fitna, especially since the tests and the problems that have inflicted the Syrian people are many, and theother side is that the view of the scholar Muhammad Saeed Ramadan Al-Bouti on fitna in the Syrian context (factors, results, solutions) worthy of discussion and analysis, through statistical and comparative approaches and textual analysis methodology. Theresearcher concluded that "fitna" in the context of revolutions has two meanings: the primary; it means fighting and war; the secondary; it means ambiguity and confusion, and the tyranny of political power is directly responsible for the revolutions leading to strife. ******************************************************************************** Kajian ini bertujuan untuk mengkaji secara menyeluruh tentang istilah "ftnah", yang telah menjadi salah satu kata yang paling banyak disebut sejak awal revolusi Arab pada tahun 2011, dan menjadi maksudnya samar-samar kerana pertindihan konotasi linguistik dan undang-undang. Lalu, pentingnya kajian ini dilakukan adalah untuk menghilangkan kekaburan ini dan membebaskan apa yang dimaksudkan dengan fitnah dalam revolusi. Kajian ini mengambil revolusi Syria sebagai model kajian; kerana melihat kepada kekhususan kes Syria pada dua sisi, salah satunya adalah kesinambungan perang, keluasan lingkarannya, dan kerumitan statusnya kerana lokasi siginifikan pada geografi dan politik Syria, yang merupakan cabaran dalam usaha memahami fitnah, lebih-lebih lagi ujian dan masalah yang menimpan rakyat Syria sangat banyak. Sisi lain pula adalah pandangan ulama Muhammad Saeed Ramadan Al-Bouti mengenai fitnah dalam konteks Syria (sebab, kesan dan akibat, solusi) yang layak dibincangkan dan dianalisis. Melalui pendekatan statistik dan perbandingan dan metodologi analisis teks; pengkaji menyimpulkan bahawa "fitnah" dalam konteks revolusi mempunyai dua makna: utama; ia bermaksud peperangan dan perang; sekunder; ia bermaksud kekaburan dan kekeliruan, dan kezaliman kuasa politik secara langsung bertanggung jawab atas revolusi yang membawa kepada perselisihan