Kekangan belajar Bahasa Arab menggunakan bahasa pengantar Bahasa Arab - Khalib, Khairul Akbar; Abdul Rahim, Abdul Hadi; Mohd Nor Hazlee, Noorhazleena (Pusat Asasi KUIS, 2018)
Kajian ini memfokuskan terhadap kebolehan pelajar Melayu yang mengambil bidang bahasa Arab di peringkat Pengajian Asasi dalam mempelajari subjek-subjek bahasa Arab dengan menggunakan bahasa Arab sebagai bahasa pengantar di dalam sesi pembelajaran. Kajian ini akan dijalankan ke atas 57 orang pelajar Asasi Bahasa Arab di KUIS. Kaedah kajian ini dijalankan secara kuantitatif di mana penyelidik akan mengedarkan borang soal selidik tentang kekangan-kekangan yang dihadapi oleh pelajar. Hasil dapatan kajian ini akan dimajukan untuk memperkasa pendidikan bahasa Arab sebagai bahasa kedua di Malaysia serta menghidupkan bahasa Arab di dalam persekitaran para pelajar yang mengambil bidang pengajian bahasa Arab di peringkat pengajian tinggi.