Penyelarasan pelaksanaan program education tourism - Ahmad H.Osman, Rahmah (2019)
Sebarang aktiviti atau program yang berunsurkan akademik atau bukan akademik yang dianjurkan oleh IPT sekolah dan agensi di bawah KPM. Objektif nya adalah untuk mempromosikan IPT sebagai pusat aktiviti pelancongan, meningkatkan enrolmen pelajar antarabangsa, membangunkan jaringan peribadi dan sosio budaya diantara para peserta dan pelajar tempatan, memacu ke arah mewujudkan kesan limpahan ekonomi dan menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan tinggi antarabangsa. Faedah utama pelaksanaan program adalah untuk meningkatkan penjanaan ekonomi negara, meningkatkan keterlihatan Malaysia sebagai hab pendidikan antarabangsa, penjanaan peluang ekonomi ipt dan penduduk tempatan dan peluang menimba pengalaman kepada pelajar tempatan.