Garis panduan pemeriksaan kesihatan dan perlindungan insurans bagi pelajar antarabangsa di IPT Malaysia - Ahmad H.Osman, Rahmah (2019)
Sejajar dengan matlamat Kerajaan Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan tinggi bertaraf antarabangsa sebagaimana yang digariskan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pendidikan Tinggi), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menggalakkan pelajar antarabangsa memilih Malaysia sebagai destinasi pilihan utama untuk melanjutkan pengajian. Sebagai penambahbaikan kepada kaedah sedia ada yang menetapkan pelajar antarabangsa perlu menjalani dua jenis pemeriksaan kesihatan iaitu pra-ketibaan dan pasca-ketibaan. Namun, KPM telah bersetuju agar pelajar antarabangsa di IPT hanya menjalani satu pemeriksaan kesihatan pasca ketibaan sebelum pas pelajar dikeluarkan. Sehubungan dengan itu, KPM dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), telah mengkaji semula Garis Panduan Pemeriksaan Kesihatan dan Perlindungan Insurans Bagi Pelajar Antarabangsa yang berkuat kuasa mulai 1 Jun 2014 bagi memastikan pelaksanaan pemeriksaan kesihatan untuk kemasukan pelajar antarabangsa ini ditambah baik dan seterusnya memastikan kebajikan pelajar antarabangsa terjamin.