Cadangan rasionalisasi Pejabat Education Malaysia selari dengan pelaksannan rasionalisasi pejabat perwakilan dan wakil agensi-agensi kerajaan Malaysia di luar negara oleh Jabatan Perkhidmatan Awam - Ahmad H.Osman, Rahmah (2020)
Kertas ini bertujuan untuk mendapatkan pertimbangan Mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Penubuhan, Pemindahan dan Penutupan Pejabat Wakil Agensi Kerajaan Malaysia di Luar Negeri (JPPP) bagi cadangan rasionalisasi iaitu: (i) Penutupan pejabat Education Malaysia (EM) di Chicago, Los Angeles, New Zealand dan Ho Chi Minh City serta pejabat cawangan Education Malaysia Australia di Perth; dan (ii) Penyusunan semula perjawatan untuk memperkasa pejabat EM Dubai, EM Beijing, EM Indonesia, EM London dan EM Washington.