تقويم أسئلة امتحانات مادة النحو والصرف في الشهادة الدينية العالية الماليزية في ضوء مستويات بلوم المعرفية - Assessing grammar and morphology question papers of Malaysian Islamic High Certificate according to Bloom’s taxonomy: a descriptive and analytical = Menilai soalan-soalan peperiksaan matapelajaran Nahu dan Sarf Sijil Tinggi Agama Malaysia berdasarkan kepada taksonomi Bloom: satu kajian analitikal dan deskriptif - Ismail, Taufik; Raslan, Abdul Ghafur (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2020)
تهدف هذه الدراسة إلى تحليل أسئلة امتحانات اللغة العربية للشهادة الدينية العالية الماليزية خلال ثلاث سنوات ابتداء من 2013 وحتى 2015م في ضوء مستويات بلوم المعرفية، واعتمد الباحثان في هذه الدراسة على المنهج الوصفي التحليلي، وقد كان عدد أسئلة الامتحانات لمادة النحو والصرف في الشهادة الدينية العالية الماليزية 222 سؤالاً. توصلت الدراسة إلى أن الأسئلة في مستوى الفهم جاءت بالمرتبة الأولى من أسئلة الامتحانات لمادة النحو والصرف في الشهادة الدينية العالية الماليزية؛ إذ بلغ عددها 93 سؤالاً وبنسبة 42% من المجموع الكلي؛ بينما جاء مستوى التذكر بالمرتبة الثانية؛ حيث بلغ عدد تكرارها 62وبنسبة 28%، واحتلت المرتبة التي تليها أسئلة مستوى التحليل؛ حيث بلغت تكراراتها 34 سؤالا وبنسبة 16%؛ أما مستوى التطبيق فجاء بالمرتبة الأخيرة؛ إذ بلغ عدد تكراراته 33 وكان مقدار نسبته 14% من المجموع الكلي؛ أما المستويان التقويم والإبداع فكلاهما لم يحظ بأي تكرار. ****************************************************************************************** The aim of this study is to analyze the questions of the Arabic language examinations of Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) for three years from 2013 to 2015 in the light of Bloom's Taxonomy levels. In this study, the researchers relied on the analytical descriptive approach. The number of exam questions for grammar and morphology in Malaysia's STAM certificate was 222. The study found that the questions on the level of understanding came first in the exam questions for grammar and morphology, with 93 questions or 42% of the total. While the level of remembering came in second place with 62 recurrences or 28%, followed by the questions on the level of analysis, with a frequency of 34 questions or 16%. The level of application came last, with 33 recurrences or 14% of the total. The two levels of evaluation and creativity were not showing any frequency. ******************************************************************************************* Kajian ini bertujuan untuk menganalisis soalan-soalan peperiksaan Bahasa Arab Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dalam tempoh tiga tahun dari tahun 2013 hingga 2015 berdasarkan tahap Taksonomi Bloom. Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan pendekatan deskriptif analitik. Bilangan soalan tatabahasa dan morfologi dalam kajian ini adalah sebanyak 222 soalan. Kajian mendapati bahawa soalan-soalan di tahap pemahaman paling banyak dalam soalan ujian tatabahasa dan morfologi dalam Sijil Tinggi Agama Malaysia, dengan 93 soalan atau 42% daripada jumlah keseluruhan. manakala tahap mengingati berada di tempat kedua dengan jumlah kekerapan 62 atau 28%, diikuti dengan soalan-soalan tahap analisis, dengan kekerapan 34 soalan atau 16%. Tahap aplikasi berada di tempat terakhir, dengan 33 kekerapan atau 14% daripada jumlah keseluruhan. Dua tahap penilaian dan mencipta tidak menunjukkan sebarang kekerapan.