Hak seorang penghantar makanan - Ismail, Suzi Fadhilah (MalaysiaGazette, 2020)
Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di Malaysia bermula 18 Mac 2020, khidmat penghantaran makanan dalam talian menjadi begitu penting dan permintaan untuk mendapatkan servis para penghantar makanan (rider) meningkat dengan ketara. Khidmat rider ini sebenarnya tidak terhad kepada makanan sahaja bahkan juga termasuk perkhidmatan yang berkaitan contohnya membeli dan menghantar barangan keperluan harian, menjadi tukang beli peribadi (personal shopper) dan lain-lain. Kebanyakan rider menggunakan motosikal kerana faktor penjimatan kos (kos petrol yang minima) selain daripada faktor pergerakan yang lebih mudah dan pantas untuk sampai ke satu-satu destinasi pelanggan.