Peranan institusi masjid dalam berdakwah menerusi teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) - Muhamad Shukri, Abdul Salam (2007)
Dalam dunia global, peranan masjid perlu diperkemaskan dengan penggunaan teknologi moden. Ini termasuk penggunaan ICT dalam merealisasikan peranan institusi masjid dalam berdakwah. Penggunaan ICT perlu dititik berat bagi menarik masyarakat awam mendekati masjid dan menjadi media dakwah yang berkesan. Artikel ini menyarankan penggunaan maksimun ICT oleh institusi masjid dengan memberi beberapa saranan yang boleh diikuti dan diteladani. Usaha kerajaan Melaka menerusi program e-masjid diketengahkan sebagai model untuk dipelajari