Panduan mengajar akidah kepada kanak-kanak - Muhamad Shukri, Abdul Salam (PTS Publications & Distribution, 2003)
Ibu bapa berperanan penting dalam menekankan pendidikan akidah kepada anak-anak sejak dari awal kandungan lagi. Akidah yang diterap daripada peringkat kanak-kanak dapat memantapkan iman dan pegangan hidup seseorang. Buku ini menerangkan saranan-saranan amali yang dapat dipraktikkan oleh guru-guru dalam sistem pendidikan kini. Panduan pendidikan akidah kepada kanak-kanak dalam buku ini khususnya antara awal kelahiran sehingga berumur 15 tahun dapat membantu ibu bapa memilih kaedah terbaik dalam mendidik akidah anak-anak di rumah. [Parents play an important role in emphasizing children's education from the very beginning. Childhood beliefs can build on one's faith and life. This book describes practical suggestions that teachers in the current education system can apply. The guide to children's education in this book, especially from the beginning of birth to the age of 15, can help parents choose the best way of educating their children's faith at home.]